Kuoro

Vantaan Kamarikuoro on vuonna 1986 perustettu rohkeiden, taitavien ja nuorekkaiden laulajien joukko, jonka tekemisiä sävyttää hyvä musikaalinen pelisilmä ja voimakas yhteen hiileen puhaltamisen tahto.

Musiikillisesti liikumme hyvin laajalla alueella modernista kansanmusiikista jatsahtaviin joululauluihin, suomipoppiin, kirkkomusiikkiin ja perinteisiin kamarikuorokuoromusiikin helmiin. Laulajalle tämä tuo vaihtelua, mutta vaatii myös monipuolisuutta ja valmiutta liikkua eri musiikkilajien välillä.

Harrastamme kuorolaulua tosissamme muttemme vakavasti. Meitä yhdistää halu tehdä hyvää musiikkia hyvin; muutoin olemme varsin sekalaista, joskus hieman sekavaakin porukkaa. Teemme musiikkia tavoitteellisesti, mikä tarkoittaa toisinaan kovaakin työtä ja hinkkaamista, mutta määrätietoisesta meiningistä huolimatta meillä on keskenämme varsin hauskaa!

Laulamme yleensä kokonaan a cappella. Esityksissä pyrimme jakamaan vastuuta kaikkien kuorolaisten kesken niin äänenantojen, soolojen kuin juontojenkin osalta, ja tässä suhteessa kaikki kuorossamme ovat tasa-arvoisia kuorouran pituuteen katsomatta.
Toimintaamme tukee ja tekee mahdolliseksi Vantaan Aikuisopisto, jonka siipien suojassa harjoittelemme pääosan kaudestamme.

Historia

Vantaan Kamarikuoro syntyi musiikkineuvos Toivo Korhosen ja maineikkaan Vantaanjoen koulun seniorikuorolaisten, Toivo Korhosen entisten oppilaiden voimin. Kuoro kokoontui ensimmäisen kerran syksyllä 1984 Vantaanjoen koulun kuoron 20-vuotisjuhlien kunniaksi, ja syksyllä 1986 kuoron toiminta käynnistyi virallisesti nimellä Vantaan Kamarikuoro.

Kuoron ensimmäisen vuosikymmenen voimannäyttöjä olivat muun muassa Lauluja Kuninkaantien varrelta -levyn äänittäminen ja Torilta linnaan -konsertti. Toivo Korhosen johdolla tehty Lauluja Kuninkaantien varrelta julkaistiin vuonna 1993, ja se sisältää uusmaalaisia kansanlauluja ja soitteita. Monet levylle valituista kappaleista elävät edelleen VKK:n ohjelmistossa.

Keski- ja renessanssiajan musiikkiin keskittynyt Torilta linnaan toteutettiin keväällä 1996. Konsertissa kuoro paitsi lauloi, myös tanssi aikakauden tansseja. Oman säväyksensä antoi se, että kaikki esiintyjät olivat pukeutuneet ajan hengen mukaisiin asuihin.

Toivo johti kuoroa vuoteen 1998, jolloin kuoroa ryhtyi luotsaamaan musiikin maisteri Ilona Korhonen. Ilonan kanssa kuoro laajensi osaamistaan sekä kevyen musiikin että kansanmusiikin ja runonlaulun suuntaan. Monissa konserteissa pyrittiin pois perinteisestä kuorokonsertin arkkityypistä, jossa kuoro laulaa kuorokorokkeelta, nuottikansioidensa takaa kappaleen toisensa jälkeen.

Maailman kyliin -show keväällä 2000 koostui Juice Leskisen musiikista ja parhaimmillaan stand up -komiikkaa lähentelevistä juonnoista. Esitystä ryyditettiin valotekniikalla ja puvustuksella. Samankaltaista monipuolisuutta tavoiteltiin myös lastenlaulukokonaisuudessa Minä olen liikennevalo (2008), jossa oli valaistuksen ja puvustuksen lisäksi myös muuta rekvisiittaa ja lavasteita. Tässä konserttisarjassa saimme kokea myös loppuunmyytyjen konserttien ihanuuden ja kamaluuden – pienten lasten käännyttäminen pois ovelta tuntui varsin haljulta.

Ilonan kanssa esitimme paljon myös Ilonan omia sävellyksiä. Näistä kuorolle monella tapaa merkittävä on Marian virsi. Tämä Arhippa Perttusen laulamiin runoihin perustuva sävellys on esitetty lukuisia kertoja ja levytettiin vuonna 2005. Mieleenpainuva oli myös Metsän sävel (2007), joka on osa Ilonan taiteellista tohtorintutkintoa Sibelius-Akatemiassa. Metsän sävelessä kuoro joutui todelliselle koetukselle – kuoron osuus konsertissa oli nimittäin yllätys kuulijoille, minkä vuoksi seisoimme koko konsertin ensimmäisen puoliskon hievahtamatta esiintymislavalla, muutaman metrin päässä kuulijoista, vain ohuen verhon kätkemänä.

Diplomikuoronjohtaja, musiikin maisteri Juha Kuivanen johti kuoroa 2011-2012, jolloin juhlimme myös kuoron ensimmäistä täyttynyttä neljännesvuosisataa. Merkkitapauksen kunniaksi järjestimme keväällä 2012 juhlagaalan sekä konserttimatkan toukokuiseen Pietariin.

2013-2014 kuoroa johti musiikin yo. Tiia Mustonen, joka taidokkaalla ja inspiroivalla otteellaan johdatti kuoron kohti kevätkonserttia Säveliä Britteinsaarilta, sekä joulukonsertti ”Joulukortti Hampurista”.

Syyskaudesta 2014 eteenpäin kuoroamme on taas johtanut aikaisemmilta vuosilta pitkäaikainen johtajamme Ilona Korhonen. Juhlimme keväällä 2017 kunniakasta 30 -vuotista matkaamme juhlakonsertin merkeissä.

Kesällä 2018 olimme Puolassa Cracowia Cantans -kuorokilpailuissa, jota ennen pidimme ”Matkalla” -kevätkonsertin yhdessä SonorEnsemblen kanssa.

Joka joulu konsertoimme myös useita kertoja vuosittain päivittyvällä jouluohjelmistollamme.

2019-

Kesäkuussa 2019 osallistuimme Tampereen Sävelen kuorokatselmukseen, jonka tarkoitus on innostaa kuoroja tavoitteelliseen toimintaan ja kehittää näin kuorolaulun tasoa sekä antaa kuoroille mahdollisuus omien kykyjen arviointiin kotimaisten ja kansainvälisten kuorojen rinnalla.

Vantaan kamarikuoro sai katselmuksen tuomaristolta kolme hopealeimaa.

Syyskauden starttasi Art goes Kapakan Kuorojen kierros, esiintymiset Why so Myrtsi -tapahtumassa ja Kivistön kyläjuhlassa.

Tervetuloa kuuntelemaan!

Tulevat konserttimme voi tarkistaa Konsertit -osiosta.